By George, I did it!

Het zit er op. 28 dagen streng dieet. Ongelooflijk. 28 dagen geleden begon ik – waar aan? Aan iets wat onmogelijk leek. Ontzettend veel gedoe. Niet te combineren met werk en / of een sociaal leven. Te ingrijpend. En nu zijn die 28 dagen voorbij en… Ik vind het jammer!

Even terug naar het begin. Ik was moe, chagrijnig, lichtgeraakt. Ik vond mezelf geen leuke moeder en vriendin. Mijn gezicht zat onder de acne en ontstekingen. Ik was een paar kilo aangekomen. Ik werd doodmoe en boos wakker, naar m’n gevoel altijd te vroeg en stortte om 19.10u in, op de bank voor de tv. Ik at s avonds ongezond; chips en snoep werden een (stiekeme) gewoonte. Ik ging boos op mezelf naar bed.

En toen las ik het boek “In 28 dagen van gifbelt naar tempel” en besloot ik, eigenlijk vrij impulsief, dit programma een kans te geven. Dat betekende 28 dagen geen vlees, koemelkproducten, eieren, suiker, zoetstoffen, conserveringsmiddelen, smaakstoffen, keukenzout, koffie en natuurlijk alcohol. Maar ook: elke ochtend mijn hele lijf borstelen en douchen met koud water. En de dag starten met warm water met citroensap en eindigen met psylliumvezels.

Het betekende ook veel tijd doorbrengen in de keuken en een overvolle vriezer met sappen, zilvervliesrijst, quinoa en diverse soepen. Een koelkast vol met geiten- en schapenkazen en verschillende soorten vis. Twee fruitschalen vol fruit. Een extra schaal met ui en knoflook. En een krat vol groente: paprika, komkommer, avocado, bleekselderij, sperziebonen, broccoli, sla, noem maar op.

Het betekende wekelijks een bezoek aan de Turkse supermarkt voor al dat groente en fruit en aan de markt voor verse rauwe noten, waarvan ik altijd een bakje bij me had. Naast die enorme bak waarin ik mijn salades meenam naar werk. Het betekende nieuwe recepten uitproberen: baba ganoush, houmous, linzensoep, kikkererwten. Zelf tapenade, guacamole en pesto maken. Geitenyoghurt ontdekken (nogmaals, het smaakt niet naar geitenkaas!).

En wat leverde het op?!?
“Wie doet jouw haar, het glanst zo mooi?” “Wat ziet jouw huid er goed uit, je straalt!” “Joh, ben jij zo afgevallen?”
Dat zijn leuke dingen om te horen. Wat ook fijn is om te merken: ik word beter wakker. Niet meer zo uitgeput. Klaar voor een nieuwe dag. Het bewust eten beviel goed. Het idee controle te hebben over wat er in mijn lijf zit, vind ik fijn heb ik gemerkt. Hoe meer kant en klaar je eet (al is t maar paprikachips of een sausje bij je vlees), hoe minder je die controle hebt. Daarbij zijn de producten die ik nu gegeten heb, veel verzadigender dan wat ik daarvoor at. Om over de smaak nog maar te zwijgen. Ik heb echt heerlijk gegeten. En genoeg. Kaasjes, vette vis, noten… En dan ook nog ruim 4 kilo afvallen. Win-win!

Zoals eerder gezegd valt de hoeveelheid energie, zeker aan het einde van de dag, wat tegen. Maar dat wijt ik echt aan het verdriet om de dood van mijn vriendin. Ik probeer me maar voor te stellen hoe ik me nu zou voelen zonder deze gezonde weken “in the pocket”. Beter zal het zeker niet zijn geweest.

Heb ik me echt overal aan gehouden? Qua laten staan van eten en drinken wel ja. En ja daar ben ik best trots op. Ik heb geborsteld en koud gedoucht. Maar vooruit, niet elke dag. Toch zeker 5 van de 28 dagen niet. Vezels en citroenwater ook niet elke dag. De aangeraden zoutbaden heb ik totaal overgeslagen. Daar gruwel ik van (vind het vooral bijzonder pijnlijk omdat je ineens overal wondjes blijkt te hebben en wie het spreekwoord kent, weet dat zout en wonden niet samen gaan).

20131223-200003.jpgIk heb me door 3 dineetjes, 2 lunches, 2 feestjes, 1 receptie en 1 crematie heen geslagen zonder te zwichten voor de verleidingen. Ik heb genoten vanochtend van mijn eerste cappuccino. En ik ga nu los met een fles wijn. Drinken op het leven, de liefde, op vriendschappen en op een ieders gezondheid.

Het zit er op, mensen. Ik wens jullie fijne feestdagen. Bij ons staan de detox Thaise vissoep en de Paddenstoelensoep met truffel op het menu. Naast een lekker stukkie vlees. Dat dan weer wel.

Bedankt allemaal voor jullie support, harten onder de riem (gaatje strakker, jawel!), interesse en complimenten. Vond het top om het op deze manier met jullie samen te doen 😊

Liefs!

Een gedachte over “By George, I did it!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s