Almost there

BadborstelHet einde is in zicht. Over minder dan een week heb ik me 28 dagen aan het – best strenge – Detoxprogramma gehouden. Geen vlees gegeten, geen koffie gedronken. Geen tarwe, gluten, suiker en koemelkproducten binnengekregen. En natuurlijk geen alcohol. Vrijwel dagelijks mijn huid geborsteld, met als resultaat een babyzacht velletje. Echt, dat werkt! De huid in mijn gezicht is ook veel rustiger geworden, alhoewel ik had verwacht dat er geen ontsteking meer zou zitten inmiddels – blijkbaar bleek dat te ambitieus. De weegschaal geeft weer een iets acceptabeler getal weer. En dat terwijl ik al die tijd goed en lekker heb gegeten.

En dan de energie. Waar ik het eigenlijk voor deed. In alle eerlijkheid: daarover kan ik weinig zeggen. Ik heb me een paar dagen echt veel fitter gevoeld, maar kreeg daarna een terugval qua vermoeidheid (lees: sloeg door in actief doen tot te laat ’s avonds) en kreeg vervolgens het nieuws van de dood van mijn vriendin. Dat laatste heeft er in gehakt. Het verdriet is intens (ook een detox-dingetje, schijnt). En verdriet maakt mij moe, heel moe. Ik verval een beetje in oude patronen: ’s avonds bekaf op de bank, de TV aan, in slaap vallen en dan naar bed om snel verder te slapen. Het enige dat veranderd is, is dat ik er niet meer bij (vr)eet. Waardoor ik me wel weer beter voel over mezelf. Ik ben er wel trots op dat ik ondanks alles niet naar troostvoer heb gegrepen. En ik merk daarin echt wel verschil: zonder al die troep in mijn lijf ga ik met een beter gevoel naar bed, en word ik ook uitgeruster wakker. Nu nog een manier vinden om dat uitgeruste gevoel een hele dag bij me te houden.

We hebben nog een paar dagen. Minimaal. Want eigenlijk ben ik er nog niet eens klaar mee, dat detoxen. Ik ben ondertussen wel ontgift, dat wel, maar ik heb er nog weinig behoefte aan om m’n lijf weer vol te gaan stoppen met al die dingen die ik blijkbaar niet nodig heb. Want dat ik zonder kan, dat is wel bewezen na 22 dagen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s