IkGaDetoxenPuntNL

Ik heb vanochtend vier uur in de keuken gestaan. Ben 12 Granny Smith’s met een appelsnijder te lijf gegaan. Heb citroenen en limoenen van hun schil ontdaan (wie wist dat limoenen verrekte moeilijk te schillen zijn? Ik niet). Heb bleekselderij gesneden, “duimpjes” gember geschild en dat alles met handen vol spinazie en peterselie door mijn (dankzij Facebook verkregen) sapcentrifuge gedaan. Resultaat: een flink aantal porties sap waarmee ik de komende anderhalve week mijn dagen mag beginnen. Daarna herhaalt bovenstaand proces zich, om een nieuwe voorraad aan te leggen. Verder heb ik een enorme pan tomatensoep gemaakt, een kilo ronde zilvervliesrijst gekookt (je weet wel, die ouderwetse, die 45 minuten moet koken. Niks geen snelkookrijst!), zelf pesto gemaakt, een tomaten-koriandersalade bereid en fetakaas opgeleukt met citroenrasp en met oregano.

Want ik ga detoxen. Serieus en officieel, volgens het programma uit het boek “In 28 dagen van gifbelt naar tempel” (zie ook http://www.detoxcoach.nl). Dat betekent dat ik de komende vier weken onder andere de volgende producten moet laten staan:

 1. koffie
 2. koemelkproducten (melk, yoghurt, kaas)
 3. eieren
 4. vlees
 5. gluten / tarweproducten (brood, pasta) en
 6. suiker / zoetstoffen (dus ook light frisdranken)

Dat wordt een uitdaging. Want ik leef op koffie. Koffie is mijn brandstof. Ik zet ’s ochtends als eerste mijn Nespresso-apparaat aan voor een fijne Lungo. Met melk en een zoetje. Loop op werk eerst naar het koffieapparaat en ga dan, voorzien van twee bekertjes koffie met melk, naar mijn werkplek. Zoetje er in, klaar. Ik denk dat ik overdag zo’n acht koppen koffie wegwerk. De meeste zonder er bij na te denken. ‘Ja, doe er nog maar eentje’. De laatste, na het eten, da’s een decaf. Want anders lig ik te lang wakker. Ja, koffie is mijn brandstof. Maar cold turkey kappen met de cafeïne, dat is geen optie. Ik ben dus de afgelopen week gaan afbouwen. Met succes: ik zit nog op één kopje per dag. Zonder melk. Wel met zoetje. Dat is stap 1.

Geen koemelk, dat is alleen jammer van mijn bakje-yoghurt-met-muesli als ontbijt. Maar ik kan zonder, er zijn alternatieven. Geen eieren, soit. Pasen is nog ver weg. Geen vlees, tja, da’s wel een puntje. Ik houd van vlees. Vlees op brood, vlees in de pan, ik ben gek op vlees. Liefst rood. Een goede biefstuk. Filet americain. Al kan ik ook uit de voeten met kip. Gehakt. Noem het maar. Vlees, lekker. Maar de komende vier weken dus niet. *zucht*  Brood en pasta, lastig. Ik ben wel van de bruine boterhammen bij de lunch. Dat worden de komende weken salades salades salades en een verdwaalde rijstwafel. En dan de suikers. Bron van alle ellende. Net als de koffie wordt dat serieus afkicken. Daar zie ik in alle eerlijkheid tegenop. Ik heb ’s avonds een onbedwingbare behoefte aan zoet. Ga me te buiten aan de snoepjes van de kinderen. Stiekem, als niemand kijkt. Totdat ik misselijk dreig te worden, dan switch ik naar iets zouts. Chips. Bistrello’s van Chio, een nieuwe verslaving. Overigens zit daar ook suiker in. Naast een heleboel andere slechte ingrediënten, om nog maar van het vet te zwijgen.

Daar is het mis gegaan. Slecht eten. Overdag gaat het prima, maar ’s avonds… Slechte gewoontes die moeilijk te onderdrukken zijn. Moe op de bank, en dan snaaien. Naar bed met een rotgevoel, want trots ben je niet op jezelf als je jezelf zo slecht kunt beheersen. ’s Ochtends wakker worden, doodmoe. Mopperend op de kinderen die je te vroeg uit je slaap halen. Sacherijnig vanwege het slechte weer, boos op je mede-weggebruikers op weg naar werk. ’s Avonds uitgeput thuiskomen, koken, boekje voorlezen en de kinderen naar bed brengen, mopperend omdat ze treuzelen. Boos worden als ze je nog een keer naar boven laten komen vanwege vergeten hoestdrank of zoekgeraakte knuffels. Dan uitgeteld op de bank. Kwart over zeven, je avond kan beginnen. Je zet de TV aan, met een omweg langs de kast waarin de snoepjes liggen. En daar ga je weer. Sporten? Echt niet. Veel te moe om nog de deur uit te gaan. Na drie uur uitgestrekt en zappend op de bank ga je weer naar bed. Productiviteit: 0. Gewicht: +1.

Nu gaat het roer om. Rigoureus. Het is nodig. Ik wil me niet meer zo uitgeteld en dood-en-dood moe voelen. Ik wil niet meer dat grauwe gezicht in de spiegel. Ik wil niet meer mijn slechte huid verbergen onder een laag make-up. Ik wil niet meer boos wakker worden. Ik wil niet meer denken: hoe snel kan ik deze dag achter me laten, wanneer mag ik weer naar bed. Ik ben 39, geen 89. Ik wil ’s avonds weer energie hebben om te schrijven. Of, doe eens gek, om te gaan sporten. Ik wil af van dat veel te korte lontje. En ik wil een blije, leuke moeder en vriendin zijn.

Morgen begin ik. De sapjes staan klaar.

13 gedachten over “IkGaDetoxenPuntNL

 1. Het zal je-zus maar zijn! 😄
  Succes! Of toch eerder: sterkte! Dit gaat je lukken, omdat je het wilt! Als je mentale tips nodig hebt, dan hoor ik het wel!
  Weet je ook, hoe het daarna verder gaat?
  😘, broer

 2. Jeetje Marjolein, wat goed van je!! Dat wordt echt afzien!! Ik vind je een dappere nicht! Ben je wel klaar voor de kerst? Ben benieuwd! Sterkte hoor! Annelies

  • Hoi Annelies, ja ik ben de maandag voor kerst klaar… Dat wordt dus wel nog rustig aan doen aan tafel denk ik 😉 Je andere nicht heeft t vorig jaar gedaan trouwens, ik heb dit via haar!

   • Het is niet afZIEN, het is afKICK van suiker en cafeine en daarna gewoon anders eten, lekker & puur, zonder alle toevoegingen. En dat eerste kopje koffie na 28 dagen….😍

 3. Nou vooruit, als je het zo stelt, allà, dan mag je detoxen. Tot je weer fris en fruitig bent en vrolijk en je je foundation spontaan weer laat staan. Ben benieuwd!

 4. Wow marjolein, dapper, en goed! Ik raak meteen geïnspireerd. Hmmm misschien weer eens die suikers laten staan…
  Succes!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s